Man bör kunna laga köttbullar i tomatsås

Det här receptet är en mysig syssla att hållas med under en söndagseftermiddag. Med tiden kanske du byter köttbullarna mot hela korvar, braciole eller revben. Man kan, konstaterar de i ”The Frankies Spuntino kitchen companion & cooking manual”, bräsera nästan vilken sorts kött som helst i en kastrull med tomatsås och det kommer att bli bra.

KÖTTBULLAR I TOMATSÅS
Till såsen:
1,2 kg hela skalade tomater på burk
10 skalade vitlöksklyftor
1 msk chiliflakes
1 msk torkad oregano
1 msk salt

Till köttbullarna:
500g nötfärs
500g fläskfärs (eller, ännu hellre, 500g naturellt kryddad färsk italiensk salsiccia där du gröper ur innanmätet och använder som färs)
2 dl riven parmesanost
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
1 msk paprikapulver
1 dl rödvin
Salt och svartpeppar

Börja med köttbullarna. Låt ströbrödet svälla i mjölken i en bunke. Finhacka löken och vitlöken och mjukstek i en liten kastrull, avsluta med att hälla i rödvinet och låt det reducera bort i stort sett helt och hållet. Blanda samman löken, äggen, nymald svartpeppar, paprikapulver, osten och köttet i bunken. Salta rikligt. Forma nästan stressbollsstora köttbullar och rada upp dem på en skärbräda eller en tallrik.

För att göra tomatsåsen, ta en hyfsat stor kastrull, typ 4 liter. Täck med råge botten på kastrullen med olivolja och stek de skalade vitlöksklyftorna tills de fått en fin brun yta (bränn dem inte, då har du för hög värme). Under tiden kan du hälla tomaterna i en skål och skära bort och slänga den hårda stamdelen från varje tomat. Krossa tomaterna lätt med handen eller en sked. Låt chiliflakes och oregano fräsa i olivoljan i en minut innan du stjälper i tomaterna och saltar. Sänk värmen tills vätskan sjuder mycket svagt, och reducera utan lock. Rör om då och då.

Bryn köttbullarna i en stekpanna medan såsen sjuder. Se till att få en fin stekyta runtom varje köttbulle.

För att avsluta brukar jag göra såhär: när såsen fått sjuda för sig själv i en halvtimme plockar jag ut och slänger alla vitlöksklyftor. Sen lägger jag köttbullarna i såsen och låter den sjuda, fortfarande utan lock, i ytterligare en halvtimme. Rör gärna om ibland, men försiktigt så du inte förstör köttbullarna. Servera med pasta, nyriven parmesanost och gärna lite vitt bröd som du kan suga upp såsen med.