Den här soppan räcker som enklare förrätt till fyra personer. Eller som en rejäl måltid till två personer, men då kan jag rekommendera att ha en ostmacka eller två som sideorder.
MOROTSSOPPA MED INGEFÄRA
500g morötter
1 gul lök
1 msk färsk ingefära
Någon sorts buljong (förslagsvis grönsaks- eller kycklingbuljong).
1 dl grädde
1-2 tsk sherry- eller vitvinsvinäger eller citronsaft (valfritt)
Borsta eller skala morötterna och dela dem i lika stora bitar (säg kanske i kuber om 2×2 cm). Skiva löken tunt och finhacka ingefäran. Hetta upp smör i en kastrull och bryn löken ihop med lite salt och svartpeppar tills den mjuknat och addera morötter och ingefära och fyll upp med buljong så det täcker alla ingredienser med råge, ungefär en till en och en halv liter vätska. Låt koka på medelvärme tills morötterna inte ger motstånd när du kör en tandpetare genom dem.
Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Låt koka upp igen ihop med grädden. Smaka på soppan och se om det behövs mer salt. Och testa att ha i en tesked vinäger eller citronsaft och smaka igen – syran hjälper till att intensifiera smaken av morot.
Garnera med finhackad koriander och krutonger. Eller med smulad fetaost.