Man bör kunna laga spagetti och köttfärssås

Jag såg att @matmejlet på Instagram skrev träffande att ”det spelar ingen roll hur mycket man håller på och håller på. Inget är så tryggt och gott som morsans köttfärssås och spagetti.” Det finns ju något i det där med köttfärsåser som inte verkar ha som ambition att vara en ragù alla bolognese eller något komplicerat och innovativt utan snarare blir ett slags uttryck för barndomsminnen. Kort sagt, antar jag, en köttfärssås så som den utvecklats inom den svenska husmanskosten.

När jag gör köttfärsås – eller spagetti och köttfärsås som rätten alltid refererades till när jag växte upp – så basic som möjligt gör jag såhär. Vissa hävdar säkert att man ska byta tomatpurén mot ketchup, om inte annat var det en vanlig ingrediens i mina kompisars föräldrars köttfärssåser när jag växte upp. Själv gillar jag verkligen inte ketchup så jag har ingen aning om hur det skulle funka här. Men testa för all del.

[SPAGETTI OCH] KÖTTFÄRSSÅS
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500g nötfärs
500g fläskfärs
3 msk tomatpuré
2 burkar hela tomater (eller krossade tomater)
1 kalvbuljongtärning (el liknande)
2 dl mjölk
2 tsk torkad oregano
1 lagerblad
1 dl grädde

Använd en traktörpanna eller en kastrull eller gryta på åtminstone 3 liter. Finhacka löken och bryn den på medelvärme så den mjuknar men inte bränns. Höj värmen något och addera färsen och bryt sönder den i småbitar med stekspaden. När färsen bryns kommer den att släppa ganska mycket vätska – låt den koka bort nästan helt, rör om då och då. Häll i mjölken och låt den koka bort helt. Spritsa över tomatpuré och jobba in den i färsen.

Använder man hela tomater behöver man först hälla dem i en skål och skära eller lirka bort och slänga den hårda stamdelen från varje tomat och sedan krossa tomaterna lätt med handen eller en sked (med krossade tomater behöver man inte göra det här). Häll tomaterna över färsen och rör runt ordentligt så att tomater och färs blandas väl.

Krydda med buljongtärning, oregano, svartpeppar, salt och lagerblad, låt koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra utan lock i nästan en timme. Rör ner grädden tio minuter innan servering, kasta lagerbladet så ingen råkar äta det. Smaka och se om det behövs mer salt. Äts ihop med spagetti, även om tagliatelle egentligen funkar snäppet bättre.