Leta upp ett ställe som säljer kycklingar som verkar ha haft ett fint liv. De smakar godare och mer. Och låt kycklingen komma till nära rumstemperatur innan du hivar in den i ugnen för att få bäst värmefördelning när den tillagas.
HEL KYCKLING I UGN
1 hel kyckling (på kanske 1,5 kg)
2 små schalottenlökar
1 citron
Salta och svartpeppra insidan av kycklingen rikligt och fyll den med några skivor citron och 2 skalade och halverade schalottenlökar. Bind upp kycklingen med stektråd om du vill (förslagsvis såhär).
Badda utsidan av kycklingen torr med hushållspapper och salta skinnet. Placera kycklingen i en ugnsform med bröstet uppåt och låt gå i ugnen i 30 minuter på 230 grader & sänk därefter till 150 grader och låt gå i ytterligare 45 minuter. Badda kontinuerligt skinnet med skyn som samlas i ugnsformen. Kycklingen är klar när det kommer klar vätska när du sticker en tandpetare i köttet (testa gärna både kring lårbenet och i bröstfilén).
Låt kycklingen vila i tio minuter utanför ugnen innan du skär upp den (förslagsvis såhär).