Det här receptet har få ingredienser. Du kan utveckla det med gröna kryddor eller med smörklickar inpetade under skinnet eller säkert hundratals andra sätt. Men det här är grunden, den jag utgår från varje gång jag gör en hel kyckling i ugn.

Även i sin mest nedskalade enkelhet är det här något av det godaste jag vet. Och det krävs få förberedelser: Lägg gärna pengar på en bra, frigående kyckling och låt den komma till nära rumstemperatur innan du hivar in den i ugnen för att få bäst värmefördelning när den tillagas. Typ så.

HEL KYCKLING I UGN
1 hel kyckling (på kanske 1,5 kg)
2 små schalottenlökar
1 citron

Salta och svartpeppra insidan av kycklingen rikligt och fyll den med några skivor citron och 2 skalade och halverade schalottenlökar. Bind upp kycklingen med stektråd om du vill (förslagsvis såhär).

Badda utsidan av kycklingen torr med hushållspapper och salta skinnet. Placera kycklingen i en ugnsform med bröstet uppåt och låt gång ugnen i 30 minuter på 230 grader & sänk därefter till 150 grader och låt gå i ytterligare 45 minuter. Badda kontinuerligt skinnet med skyn som samlas i ugnsformen. Kycklingen är klar när det kommer klar vätska när du sticker en tandpetare i köttet (testa gärna både kring lårbenet och i bröstfilén).

Låt kycklingen vila i tio minuter utanför ugnen innan du skär upp den (förslagsvis såhär).

May 8, 2018