Man bör kunna göra helt vanliga köttbullar

Min farmor hade antagligen socker i sina köttbullar. Och kanske en mosad kokt potatis istället för ströbröd. Vi åt dem hemma hos henne och farfar på Juldagen varje år och de är ett av få riktigt starka smakminnen jag har från uppväxten.

Fast det där med att återskapa smaker av köttbullar känns egentligen inte relevant. Hela grejen med Juldagen och farmor och att vara barn och julklappspeppad och lite för benägen att bli hetsigt STINN bidrog sannolikt till att allt utom själva smaken av köttbullarna hade större betydelse. Det var ju bara svenska köttbullar. Du kan inte göra dem på så många olika sätt.

Mina är medvetet basic. Med hälften fläskkött för att de inte ska bli för torra. Och senap pga jag läste någonstans att det skulle vara gott och testade och blev nöjd.

KÖTTBULLAR (typ 40-50 stycken)
500 g blandfärs (50/50 nöt och fläsk)
0,5 dl ströbröd
0,75 dl mjölk
1 gul lök
1 ägg
1 msk dijonsenap
Salt och svartpeppar

Låt ströbrödet svälla i mjölken i en bunke stor nog att rymma alla ingredienser. Finhacka under tiden löken och stek den i smör på låg värme tills den blir karamelliserad. Blanda ner alla ingredienser (salta rikligt) i bunken och använd händerna för att joxa samman en sammanhållande smet.

Rulla små köttbullar och rada upp dem på en skärbräda eller en tallrik. Jag brukar ha en skål kallt vatten i närheten som jag kan doppa fingrarna i eftersom lite fuktade händer motverkar att köttbullsmeten fastnar.

Stek köttbullarna i omgångar i en stekpanna och varmhåll dem i ugnen tills du är klar. Har du för många köttbullar i stekpannan riskerar de att snarare kokas eller ångas än att få en fin stekyta.