Man bör faktiskt kunna göra sin egen pizzadeg

Jag brukade måtta mjöl med decilitermått och misslyckades med så många pizzadegar. De blev för hårda, för blöta, för torra; för små eller för stora. Numera väger jag alltid ingredienserna när jag bakar och inte för att vara evangelist här men HERREGUD vilken skillnad en våg kan göra. För två tunt utkavlade pizzor till var sin plåt brukar jag måtta såhär men du kan givetvis mycket enkelt skala receptet uppåt eller nedåt.

HEMGJORD PIZZADEG
150g vatten
4g torrjäst
5g salt
250g mjöl
2 msk olivolja

Använd en bunke. Väg samman ingredienserna och forma till en degklump som inte ska kännas varken för torr eller för blöt. För över degen till en lite större arbetsyta eller att bakbord och knåda kanske tio minuter tills degen känns elastisk och blir genomskinlig när du sträcker ut den. Stressa inte genom det här momentet, det ska vara en sammanhållen och len boll av deg du knådar runt. Jag brukade sluta knåda alldeles för tidigt och jäsningen kom sällan igång som den skulle.

Forma degen till en boll och låt jäsa i bunke med lock eller under fuktig handduk tills den vuxit till dubbel storlek. För därefter återigen över degen till arbetsytan och dela den i två lika stora bitar som du kavlar ut till två bottnar.

Sen gör du pizza. Du kan säkert hitta ett recept någonstans.