Jag har misslyckats med så många pizzadegar. De har blivit för hårda, för blöta, för torra; för små eller för stora. Tror det berodde på att jag brukade måtta mjöl med decilitermått. Numera väger jag alltid ingredienserna när jag bakar. Inte för att vara evangelist här men HERREGUD vilken skillnad en våg kan göra. För två pizzor till var sin plåt brukar jag måtta såhär men du kan givetvis mycket enkelt skala receptet uppåt eller nedåt.

HEMGJORD PIZZADEG
200g vatten
5g torrjäst
7g salt
335g mjöl
2 msk olivolja

Forma till en degklump och knåda kanske tio minuter tills degen känns elastisk och blir genomskinlig när du sträcker ut den. Stressa inte genom det här momentet – det ska vara en sammanhållen och len boll av deg du knådar runt. Jag brukade sluta knåda alldeles för tidigt och jäsningen kom sällan igång som den skulle.

Hur som. Forma degen till en boll och låt jäsa i bunke med lock eller under fuktig handduk tills den vuxit till dubbel storlek. Kavla ut två bottnar, toppa, grädda (på HÖG värme i ugnen, jag maxar alltid till 250 grader) och ät. Gott

May 9, 2018