Man bör kunna vispa ihop sin egen chokladmousse

Förlagan till det här receptet kommer från Raymond Blancs morsa (han kallar sin mousse för Chocolate Mousse ’Maman blanc’ i sin ”Kitchen secrets”-bok och jag tror den är med i ett BBC-program). Min variant har sprit i sig men du kan skippa spriten om du vill och istället ha lite extra citronsaft.

Notera gärna hur OERHÖRT enkelt du kan skala receptet uppåt och nedåt beroende på hur många du ska göra (per portion behöver du 1 äggvita, 25g choklad, 5g socker, 0,5 tsk vaniljpulver, 0,25 msk cognac, 0,25 msk citron). För 4 portioner gör såhär.

CHOKLADMOUSSE MED LITE SPRIT I
4 ägg
100g mörk choklad
20g strösocker
2 tsk vaniljpulver
1 msk cognac
1 msk citronsaft

Smält chokladen i rostfri skål i ett vattenbad på spisen. Separera äggula och äggvita (spara äggulorna till något helt annat, de behövs inte här) och vispa i en bunke äggvitan, citron och cognac tills äggvitan blivit fast och bildar toppar. Avsluta med att vispa i socker och vaniljpulver.

För att slutföra: ta en tredjedel av äggvitevispet och vispa samman med chokladen innan du viker ner resterande två tredjedelar med en slickepott; se till att chokladen distribueras ordentligt. Du bör nu ha en luftig och lätt mousse.

Fördela i fyra glas eller skålar och låt stå i kylen i sex till tolv timmar innan du serverar. Förslagsvis ihop med lingongrädde eller färska bär.