Man bör kunna göra en potatisgratäng

Kolhydrater och fett är gott. Jättegott faktiskt. Jag ville länge med potatisgratäng addera olika kryddor eller buljong eller att testa sådant som att förkoka potatisen i mjölk. Allting, tänkte jag, som adderar smak borde göra rätten bättre. Insåg till slut att för min del är det motsatsen som gäller: en potatisgratäng är godare ju enklare den är.

POTATISGRATÄNG
6 medelstora mjöliga potatisar
2 klyftor vitlök
4 dl riven prästost
2 dl vispgrädde
En klick smör
Salt och svartpeppar

Dela en av vitlöksklyftorna och gnugga ena halvan mot botten och sidorna på ugnsformen (jag använder en ugnsform som är 26×17 cm, och 5 cm hög). Ta en klick smör att smörja botten med.

Finhacka vitlöken. Skala potatisen och skär den i några millimeter tjocka skivor. Gör ett lager som täcker botten av ugnsformen med hälften av potatisen och salta rikligt. Addera peppar, all vitlök och hälften av osten. Lägg resten av potatisen i ett nytt lager, salta igen, täck med det sista av osten och höll över grädden.

Låt gå i mitten av ugnen på 200 grader i 30-40 minuter, eller tills potatisen är mjuk när du kör en sticka i gratängen, och osten fått en hård men inte sönderbränd yta. Låt vila utanför ugnen i fem minuter innan servering.