Man bör kunna fixa en crostata med äpplen

Man gör pajer. Man tröttnar och vill testa nytt. Så man gör crostata. Vilket är typ som en paj. Eller mestadels en paj, skillnaden verkar vara att till en crostata viker man degkanterna över fyllningen istället för att, som man gör med en paj, trycka ut degen i en form. Sen inser man att crostata egentligen bara är det italienska ordet för engelskans ”tart” eller ”pie”. Så fan vet. Antar att det här bara är en äppelpaj utan pajform.

CROSTATA MED ÄPPLEN OCH CHOKLAD
Till degen
200g mjöl
100g smör
1 uppvispat ägg
2 msk socker
1 msk vatten

Till fyllningen
50g mörk (minst 70%) choklad
4-5 äpplen
4 msk socker
2 tsk kanel
1 msk saft från en citron
1 uppvispat ägg (till pensling)

Gör degen genom att blanda alla ingredienserna och knåda samman till en boll. En fast degboll.

Skala äpplena och skiva dem i mindre delar som du kastar runt i sockret, kanelen och citronsaften.

Kavla ut pajdegen tunt och lägg den på bakplåtspapper på en plåt eller i en stor ugnsfast form. Fyll allt utom yttersta centimetrarna av degen med ett tunt lager av den mörka chokladen (bryt och hacka den i smådelar) och bygg en mestadels platt hög av äppelbitarna ovanpå. Vik in degkanterna över yttre kanten äpplen, pensla synliga delen av degen med ett uppvispat ägg och kör i 45 minuter i ugnen på 190 grader.