Man bör kunna sjuda sin egen räkfond

Jag har inte hunnit bli militant göra-din-egen-fond-aktivist. Inte än. Men, och det här är viktigt, skaldjurstärningar och färdiga skaldjursfonder a) smakar piss i jämförelse med att göra något själv och b) är så himla enkla att göra en egen variant på.

RÄKFOND
30 räkor
1 finhackad lök
1 tärnad morot
1 dl fint skivad fänkål
1 dl vitt vin
Färsk bladpersilja
4 dl vatten

Skala räkorna och spara allt rens (alla skal och alla huvud) men använd det ätbara till en räksmörgås eller nåt.

Fräs hastigt renset med löken, moroten och fänkålen i en inte alltför stor kastrull. Stjälp i vinet och reducera halva vätskan innan du häller i vattnet, klipper i några kvistar färsk bladpersilja och låter småkoka i 20 minuter. Sila fonden innan du använder den som bas i soppa, sås eller gryta.