Zaalouk – marockansk aubergineröra

Under tio dagar i Marrakech åt jag linsröra, hummus och zaalouk. Typ varje dag. Glutenintolerant vegetarian i Marocko = inte helt lätt. Vi bodde på en liten riad och maten vi åt där var bättre än på alla restauranger, och enligt många som skriver på exempelvis TripAdvisor är det ofta så: hemlagat är bäst. Zaalouk-recepten verkar variera, men här har jag försökt återskapa den variant vår kock lagade.

marocco

Zaalouk, sidorätt eller dipp till ca 4 pers

2 små auberginer eller en stor

1 mellanstor gul lök

1 liten grön paprika

200 gram krossade tomater

3 vitlöksklyftor

1 dl olivolja

2 msk hackad persilja

1 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

Några skak chiliflingor

1/2 grönsaksbuljongtärning

1 dl vatten

Salt

Så här gjorde jag

Skala auberginen och tärna, ca 1X1 cm. Koka bitarna i vattnet + buljongtärning och krossade tomater och grovhackade vitlöksklyftorna i kastrull. Stek den finhackade löken så den får svettas lite och häll över i kastrullen. Dela paprikan i fyra delar och stek hårt – skalet skall svartna och bli bubbligt och paprikan skall mjukna lite. Hacka i ca 1X1 cm-bitar.

När det andra har kokat ca 30 minuter skall det mosas ihop, antingen med gaffel eller stöt. Inte så det blir helt slätt, men auberginerna skall inte vara i kuber längre. Sedan rör man i den hackade paprikan med det svartnade skalet och 1 dl olivolja. Nu är det dags för kryddorna och persiljan. Låt koka några minuter till och smaka av med salt.

Jag åt zaalouken till stekta quornfiléer med parmesan-topping, men mina vittbröd-ätande vänner intygar att den funkar fantastiskt ihop med exempelvis baguette.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *