Vegetarisk färssås med oompf

Jag sitter och är smått förstummad över allt som diskuterats idag angående köttkonsumtion och -produktion. Jag är glad att frågan kommer på bordet, men blir också ledsen över hur folk reagerar. I mitt yrke arbetar jag med informationskompetens i vetenskapliga texter, och för mig är det naturligt att inte hävda något om jag inte kan styrka det med någon trovärdig källa. Idag har jag sett allt ifrån “vi behöver äta kött för att överleva” (nä, vi behöver protein) till “veganmaffian i riksdagen vill hålla folket svagt så de blir lättare att styra!” (wha…?)

Om någon har svårt att avstå en biff på grillen, det kan jag kanske inte förstå, men jag kan acceptera att det är så, och det är svårt att efterlikna en tjock, blodig biff med vegetabiliska ingredienser. Dock finns det många, många (jag sticker ut hakan och säger de flesta) rätter som går att göra vegetariska. Här presenterar jag den allra lättaste: färssås.

anammafarsDet finns många bra vegofärser i våra affärers frysdiskar, men den allra bästa är tveklöst Anammas färs (som dessutom är glutenfri). Jag skojar inte när jag säger att man skulle kunna steka den rakt av och äta. Men jag gillar såsig färs till min pasta, så här kommer mitt recept, med några variationer.

 

Grundrecept på vegetarisk färssås, 4 portioner

400 gram vegofärs (helst svenskproducerade Anamma)

1 stor gul lök

1 finskivad klyfta vitlök

400 gram krossade tomater

1 grönsaksbuljongtärning

2-3 msk tomatpuré

1 msk ketjap manis (kan bytas ut mot sojasås, men varför göra det när ketjap manis är den ultimata ingrediensen i typ all mat)

Salt, peppar och oregano.

Tillagning, kort version: Gör som du brukar.

Tillagning, lång version: Bryn den hackade löken och vitlöken i smör och olja (olja för att det är gott, smör för att det inte skall sprätta), häll i färsen (ta den direkt från frysen) och bryn så pass som du vill ha färs. Häll på krossade tomater, tomatpuré, ketjap manis och buljongtärning. Färsen kan behöva lite mer vätska (vatten, öl, rödvin) än vanlig köttfärs, så häll på lite vätska för att göra den mera såsig. Salta, peppra, oreganoa.

annarsdorman_farssas

Färsen ni ser på bilden följer grundreceptet ovan, men har fått sig en ordentlig omgång med följande modifikation:

Istället för vatten så hade jag en halv flaska Mikkeller K:rlek (ale – går bra med vilken god öl som helst!), och så hade jag 100 gram chili-het ajvar och 300 gram krossade tomater. Samtidigt med tomaterna etc hade jag i ca 15 hackade svarta oliver. Jag uteslöt oreganon, men serverade färsen med några blad färsk basilika.

Detta recept går att variera hur mycket som helst, och jag är säker på att det kommer dyka upp fler varianter här.

PS: Ketjap manis, I löv you

5 thoughts on “Vegetarisk färssås med oompf

  1. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am eperiencing difficulties with your RSS.
    I don’t know the reason why I can’t join it. Is there anybody getting the same RSS problems?
    Anybody who knows the answer can you kindly respond?
    Thanx!!

  2. I was receive same message.Login in site and I’m second winner hier between 6 others.Mr Lary or somebody else inform he did deposit and soon I receive instructions how I can receive this deitpso.I’m UK resident and for me needed send money abroad.But in confirmation he tould you can receive in your country,but when I registry I put in UK adress not other country.This mean he send this messages without reedem originald,just using email adress for sendings.I think about this need report in some organizations who responsibl about this scammers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *