Jag hade ett uppenbart problem på så vis att jag tillagade fisk i ugn helt fel. Nora Ephron gick så långt att hon menade att om du nu nödvändigtvis vill äta fisk, beställ den på en restaurang. Låt kockarna, proffsen, göra fisken. Klart det blir bättre.

Jag älskar Nora Ephron och höll oftast med henne i allt hon sa. I det här fallet håller jag delvis med. För jag vill ändå laga fisk ibland, och det här receptet korrigerar det där med att att hemlagad fisk oftast blir för torr.

Lösningen är banal: sänk värmen i ugnen. Dvs ta lite mer tid på dig för att skapa något som är avsevärt mycket godare.

Många recept säger kanske 200 grader, eller lite mer, eller inte lägre än 180 grader. Men 165 grader räcker gott, och bäst resultat första gångerna du testar får du om du använder en termometer som kollar av innertemperaturen.UGNSBAKAD LAX (4 pers)
800 g lax (hel laxsida eller i filéer, med skinnet kvar)
Saften och zesten från en citron
2 teskedar fänkålsfrön
2 matskedar färsk dragon och färsk persilja (finhackat)
Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 165 grader. Lägg fisken i en form med skinnet nedåt på ett tunt saltlager (använd helst grovt salt eller flingsalt). Salta ovansidan på fisken tämligen rikligt, mal över lite svartpeppar och kläm ut citronsaften. Finhacka zesten, fänkålen och de gröna kryddorna, och klappa in som ett lager på ovansidan av fisken.

Låt gå i ugnen i drygt 30 minuter, högst tre kvart, eller tills innertemperaturen är 56 grader.

August 17, 2015