Vissa skulle säkert hävda att det finns ett mått av överkurs när det handlar om att pochera ägg. Men det är så himla gott, och faktiskt inte särksilt svårt. Den här tekniken lärde jag mig i Jacques Pépins “New complete techniques” (som jag rekommenderar varmt).

Tips: Första gången du pocherar ägg kan du testa att göra det i en traktörpanna (addera vatten och vinäger accordingly för att få lite höjd på vattnet), eftersom själva utrymmet i traktörpannan gör det dels enklare att se äggen, dels enklare att röra runt dem lite så de inte fastnar i botten.


POCHERADE ÄGG
2 stora ägg
4 skivor bacon
2 liter vatten
0,5 dl vitvinsvinäger
Hackad bladpersilja (kan uteslutas, men ser fint ut ju!)

Använd en 2,5-literkastrull. Eller så här: Tänk att du ska ha en kastrull där äggen ska få plats mellan botten och vattenytan, inklusive mellanrum. Koka upp vatten och vinäger, men håll det strax under stormkok. Obs! Salta inte vattnet, det motverkar möjligheten för ägget att binda sig.

Knäck äggen, ett i taget, strax ovanför vattenytan. Och var beredd direkt att med en slev liksom fånga upp vitan och jobba den inåt, från alla håll, över gulan (som kommer att hålla sig intakt och fast i mitten. När du knäckt i äggen kan du rotera vattenytan lite grand så att äggen garanterat släpper från botten. Det tar ungefär fyra minuter för ett ägg att bli klart, men vill du ha det mjukare eller lösare får du anpassa tiden. Använd en hålslev och för snabbt över äggen till en skål med kallt vatten för att dels stoppa kokprocesen, dels tvätta bort vinägersmaken. Ät genast, eller värm dem lätt lite senare i kokande vatten; ett pocherat ägg håller sig upp till en dag i kylen.

May 12, 2013

Comments

Nu har jag hunnit vänja mig så mycket vid den här frukosten att när jag inte gick upp i tid idag blev jag ashungrig och fick jätteont i huvudet vid halv tio. Dum grej där; har gjort mig själv proteinberoende.

Leave a Reply