Minnen av den matapati som lyckligtvis flytt

Vanligtvis skriver jag om vad jag lagar och äter. Betydligt mer obehagligt är att – som jag planerar att göra nu – skriva om vad jag lagade och vad jag åt. Mitt intresse för att laga mat är relativt nytt; större delen av mitt liv har istället tillägnats skräp, halvfabrikat och en direkt brottslig ovilja mot att komplicera och förlänga tiden i köket mer än nödvändigt.

Så. Here goes. The confessions of a dangerous diet (i urval) från tiden då jag, under några år i alla fall, vägde drygt 30 kilo mer än jag gör nu.

Gräddstuvad oxpytt
Felixvarianten. Stektes, ibland kilovis, direkt från fryspåsen tills klar, sen hällde jag över 2 dl grädde och, eh, “kokade in”. Kryddat med grillkrydda. Ibland gjorde jag stekt ägg till men tyckte det var jobbigt att det krävdes två moment i stekpannan innan jag var klar så oftast åt jag utan. Testade att göra det här igen för första gången på flera år förra våren och fick så ont i magen att jag var tvungen att lägga mig ner.

Kebabtallrik, kebabpizza, vikingbåt (dvs inbakad kebabpizza) eller kebabrulle från pizzabutik Diana på norr i Örebro
Hörnstenen i min kostcirkel i Örebro. I kept those guys in business.

Skivad franska med hushållsost “tillagad” i micron
Kanske vanligaste grejen jag drog i mig som tonåring direkt efter skolan när jag bodde hemma hos mamma och pappa i Kumla. En skivad franska. Smör. Typ sex skivor hushållsost. Allt kört i micron på full effekt tills det bubblade i osten. Smakar fasansfullt äckligt nu som då, men då fattade jag inte hur vidrigt det faktiskt är. Påverkades kroppsligt sett ändå inte nämnvärt enligt devisen hårdtränande 16-årig hockeyspelare kan äta plywood och fortfarande må alldeles peachy.

Strimlad kycklingfilé kryddad med Uncle Ben’s burksås
Tror de där burksåserna fortfarande finns att köpa. Stekte kycklingen hårt, kryddade med vilken stark krydda jag nu hade hemma, hällde över såsen från burken och kokade upp. Åt ris som alltid blev bränt till.

Hamburgare
Stekta direkt från frysen. Åts med bröd, Kavlis amerikanska dressing, jävligt mycket ost och eventuellt ett salladsblad. Aldrig ketchup dock pga har faktiskt aldrig tyckt om ketchup. Var dessutom rädd för all form av senap fram till 2004.

Varma smörgåsar
Gjorda på samma sätt som micromackan från tonåren, med skillnaden att jag vågade mig på att tillreda dem i ugnen. Brändes inte sällan vid. Är ändå fortfarande den kanske godaste komma-hem-på-fyllan-och-äta-framför-actionfilm-på-TV6-maten som finns.

Någon form av kött, grädde och kokt pasta
Stekte strimlad lövbiff, strimlad kycklingfilé eller strimlad fläskfilé, chanskryddade och trodde – hävdade – att jag hade någon som helst aning om vad jag sysslade med, hällde över grädde och lät koka en stund. Hade aldrig recept att utgå från. Smakade ibland helt okej, ibland, som när jag typ hällde på för mycket honung, direkt vedervärdigt.

Baconlindad kycklingfilé i ugn
Jorå. Kycklingen blev alltid torr.

Paj
Var ändå helt okej på att göra pajer redan under tiden jag var usel på att göra allt annat. Hade dock uteslutande alltid för lite salt i.

Färdigrätter för micro
Extremt vanlig middag för mig när jag precis flyttat hemifrån, men åt inte sällan två stycken för att bli mätt. Favoriterna vad lövbiten med potatiskroketter från Felix, och Dafgårds lasagne. Till efterrätt åt jag Ipren.

Mackor
Nejnej, tro inte att jag gjorde något särskilt med dem. Och tro inte att brödet var annat än såna där tekakor som finns i storpackspåse redo att frysas in. Smör, rökt skinka och smaklös ost. Klämde som mest, säg, sex stycken som TV dinner.

Men, nej, jag koketterar inte med att jag idag bara lagar bra och god mat. Sjävklart inte. Fultacos, exempelvis, är asgott. Folkets Kebab på Södermalm levererar helt okej. Och så vidare. Skillnaden nu jämfört med förr är att jag mestadels äter och lagar bra mat, och att jag givetvis också mår bättre.

Nån vecka ska jag ändå testäta en veckomeny som den kunde ha sett ut hösten 2001. Bara för att se hur min kropp skulle reagera.

3 thoughts on “Minnen av den matapati som lyckligtvis flytt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *