Mat-Tetris: Champinjon- och spenatsoppa

Det finns två typer av matlagning jag tycker är extra roligt: den ena är den extremt genomtänkta med en massa konstiga ingredienser, där man verkligen måste tänka sig för så allt blir rätt. Sedan har vi mat-Tetris. Det innebär att jag försöker hitta på saker utifrån det som ligger och gömmer sig i frys och skåp. Jag tar det som en utmaning att med så få nyinköpta ingredienser som möjligt skapa något gott.

Jag visste att jag hade onödigt mycket fryst spenat hemma, en slatt havregrädde och lite creme fraiche som kanske eller kanske inte hade surnat ihop och hotade att rymma. Så jag tänkte att champinjonsoppa med spenat kan väl inte vara så svårt att improvisera? Och det var det inte!

Här kommer mitt ungefärliga recept, och jag uppmuntrar er att experimentera.

IMG_20130405_190519

Ungefär 3 portioner champinjon- och spenatsoppa

300 gram champinjoner

300 gram fryst, hackad spenat

1/2 gul lök

smör att steka i

3 dl vatten

drygt 1/2 grönsaksbuljongstärning

2 dl Oatley Havregrädde + 3 msk creme fraiche

liten nypa timjan

Salt och peppar

Så här gjorde jag:

Skivade 3/4 av champinjonerna tunt och fräste på dem i stekpanna tillsammans med finhackad lök, bara så de fick lite, lite antydan till färg. Sedan i med det i en kastrull, i med vatten och buljongtärning. Koka ca 10 minuter, använd stavmixer och gör soppan slät. Ha i den frysta spenaten. När den hade smält i soppan hade jag i grädden och sedan fyllde jag på med creme fraiche tills soppan kändes lagom krämig. Salt, peppar och lite timjan. Som topping hade jag resterande del av champinjonerna som jag stekt tills de blev lite mer knapriga.

Så klart finns det flashigare varianter med vitt vin och bladibla, men här var utmaningen att laga en extremenkel soppa, och den blev jättegod (dare I say so myself).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *