Linssoppa mon amour

Tröst
Tröst

Det finns nog egentligen inget jag saknar sedan min tid som köttätare, förutom detta med att laga mat som tar lååång tid. Jag brukade laga köttgrytor av olika slag bara för att sedan peta bort själva köttet, för att jag gillade proceduren med att böka med en stor järngryta och gå och titta till maten under många timmar. Fast givetvis offrar jag gärna den biten för att slippa äta kött, och istället lagar jag annat som tillfredsställer behovet av att få röra i grytor.

Jag blev så sugen när jag såg Sarahs inlägg om Káposzta, att jag var tvungen att sätta igång ett kok linssoppa. Det finns väl få rätter som så benhårt förknippas med ett flummigt sjuttiotal, gröna vågen och velourpappor som just linssoppa. Och det finns en anledning till att those in the know håller den så högt. Linssoppa med morot har ett mycket högt proteininnehåll, innehåller fibrer, vitamin A, vitamin b1, folsyra och järn, bland annat.

Så jag tänkte dela med mig av ett recept som på intet sätt kan sägas vara mitt, även om jag inte har kopierat det direkt från någon annan. Soppan är världens bästa tröst när man kommer hem trött och frusen, eller ett meganyttigt alternativ att ta med sig till jobbet när man vet att man kommer ha dåligt med tid för lunch. Ät en rågsmörgås med feta/creme fraiche-röra (recept kommer en annan dag) till så har du en fantastisk måltid. Eftersom jag inte alls är så tuff som jag lät påskina i mitt tidigare inlägg kan jag ju avslöja att det finns få saker som värmer så gott som när man kan få bjuda någon trött nyhemkommen älskad på den här soppan.

Linssoppa, sisådär en 6 portioner

3 dl röda linser
5 medelstora morötter, slantade eller i stavar
1 medelstor gul lök, finhackad
1 msk curry (jag brukar ta 0,5 vanlig och 0,5 stark eller orientalisk)
Stor skvätt olivolja att bryna i
1,2 liter vatten
2,5 buljongtärningar, grönsaks
ett stort lagerblad (eller två små)

Finhacka löken och bryn lätt med curryn i gryta
I med morötterna och låt bryna med (rör om med flatnosad slev så det inte bränner fast)
Skölj linserna och häll i grytan
Häll på vattnet (koka gärna upp i vattenkokare innan)
Ha i buljongtärningarna och lagerbladet

Koka, men inte vrålkoka. Jag brukar inte ha på lock eftersom jag vill att soppan skall reduceras och bli grötig. Låt koka tills löken är helt upplöst och helst linserna också – det skall vara grötigt, gärna grötigare än ärtsoppa! (Tar ca 20 minuter. Eller 40. Koka tills det känns rimligt.)

Hur grötig? Så här grötig!
Hur grötig? Så här grötig!

Den är suverän som bas för annat också. Jag brukar variera den genom att ha i Creme Fraiche eller färsk basilika eller persilja eller timjan (blir en ärtsoppeliknande soppa då). Detta ovan är så klart en ganska stor sats. Men den är grym att frysa in och blir undantagslöst godare “andra dagen”.

Nämnde jag hur billigt det är? Receptet ovan i grova drag: ekologiska linser (10 kr), svenska morötter (ca 6 kronor), lök (ca 2 kr), curry (ca 2 kronor), grönsaksbuljong (ca 3 kr). Olja och lagerblad (några ören). Så om vi säger att det blir ungefär 6 stora portioner blir priset per portion ungefär 3,80. Man sparar mycket pengar på att käka den regelbundet!

Och några av de sparade pengarna skall jag göra av med i morgon, för då skall jag ut och köpa mig en fritös!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *