Lecsó på mitt (ungerska) sätt

bild(4)

I dagarna kom ett  önskemål på att jag skulle laga lecsó; en paprikakryddad korvgryta med vit spetspaprika och tomat. Under våren har jag varit ett par vändor till Ungern och lyckats få med mig hem lite olika goda korvar. I samband med det föll det sig naturligt att introducera denna maträtt hemma och den slog igenom med dunder och brak.

Man kan egentligen använda vilken korv som helst till detta men det är godast om man hittar en ungersk bondkorv. Man kan också blanda flera olika sorters korvar. Tänk bara på att det är paprikakrydda som dominerar i smak, så välj en som passar till det. Själv har jag passat på att köpa med mig från saluhallen i Budapest den här våren.

När det gäller paprikakrydda så använd helst paprikakrydda från Ungern. Den går numera att beställa hem i brevlådan via internet. Kolla Ungerskmat.se.

Observera att detta är mitt sätt att laga denna rätt på. Skulle du råka på en annan ungrare skulle hen säkerligen tala om att man minsann inte alls lagar lecsó såhär. En gång provade jag att ha vitt vin i lecsón, men efter att ha sett mina släktingars skeptiska blickar så har jag inte vågat ha det igen.

UNGERSK LECHÓ
Räcker till 4-6 portioner

1-2 st. lökar
8 st. vita spetspaprikor,
5 st. tomater
300-350 gram korv
2 dl vatten
3 msk paprikapulver
Salt
Olja

Skala och finhacka löken. Värm en tjockbottnad kastrull med olja. När olja är så pass varm att det fräser om löken när man lägger i den, häll då i löken och strö över 1 tsk salt.  Löken ska inte få färg utan bli mjuk och jag har lärt mig att saltet hjälper löken att mjukna. Sänk värmen direkt. För att få löken riktigt mjuk bör den ligga i på låg värme i minst 30 minuter, men gärna längre. Skulle det börja bli torrt i kastrullen kan du lägga på locket så dunstar inte vätskan.

Skålla och skala tomaterna, skär bort det gröna och dela i mindre bitar. Dela, skölj och kärna ut paprikorna och skär bort änden på spetsen. Skiva paprikorna i 1 centimeter tjocka skivor.

När löken är mjuk och börjar likna en kompott kan paprikorna läggas i. Höj värmen lite och låt paprikorna fräsa och sjunka, utan att ta färg, i cirka 5 minuter.

Ta av kastrullen från plattan, lägg i paprikapulvret , rör om och ställ tillbaka på plattan. Var noga nu med att röra så att pulvret inte bränns vid. Häll i vattnet och låt alltsammans koka upp. Koka med lock  på medelvärme i 10 minuter. Tillsätt tomaterna och fortsätt koka med lock tills tomaterna kokat sönder. Rör om då och då.

Skiva korvarna i 1 cm tjocka skivor och lägg i grytan. Låt koka i grytan utan lock tills att dom är genomvarma och klara. Tiden beror på vad för typ av korv du har.

Smaka av med salt.

Till grytan behövs en gott mjukt bröd som man kan doppa i den goda såsen. Om man vill kan man servera ris till, annars går det lika bra att äta som den är i en djup skål.

One thought on “Lecsó på mitt (ungerska) sätt

  1. Du behöver kanske inte berätta för oss släktingar att du har vitt vin i !!; )Man kan ju råka glömma bort att nämna en ingrediens. Lätt gjort!
    Eller, så får du helt enkelt döpa om maträtten t ex Lecsó au vin 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *