Istället för kyckling: Quorn

Quorngryta med grönsaker
Quorngryta med grönsaker

Nu fick jag underbara bob hund i huvudet bara för att jag skrev den där rubriken! Men det var inte det det här blogginlägget skulle handla om. Jag tänkte köra del 1 i en tänkt serie: Vanlig mat utan kött. Som jag skrev i min introduktionstext så kan jag irritera mig på elitister som skrämmer bort folk istället för att vänligt öppna dörren. Jag har märkt att en del blir osäkra när de skall försöka sig på vegokäk.

I korthet:

Får jag i mig nog med protein? Ja. Äter du dessutom mjölkprodukter så är det mycket enkelt. Gemene svensk äter dessutom redan mycket mer protein än vad kroppen behöver.

Vad får vegetarianer äta? Vad de vill! Man måste inte bli tokvegan eller ens uteslutande vegetarian från dag ett. Prova köttfri måndag!

Varför skall jag äta soja/tofu/quorn när jag redan lagar så förträfflig kyckling/köttfärs/fläskgryta? Eftersom man kan ersätta köttet i så otroligt många vanliga rätter utan att det ens märks vare sig på konsistens eller smak så har jag inga andra argument än att det spar liv och miljö. Om du bryr dig nog om planeten för att sopsortera, kan du också lätt ta steget och ta en köttfri dag i veckan. Här är en film på 1,5 minuter som förklarar varför helt utan äckliga bilder.

Och här kommer receptet!

Quorngryta med kokosmjölk och grönsaker, 3 stora portioner

4 quornfiléer
1 burk kokosmjölk (eller 1/2 burk kokosmjölk och 1/2 paket sojagrädde)
1 morot, slantad
1 halv röd paprika, 1 halv grön paprika, strimlade
1 gul lök, skuren som du gillar’t
1 litet sött (svenskt) äpple, skalat och tärnat
1 näve tärnad mango, fryst
5 körsbärstomater eller liknande
Någon centimeter hackad ingefära
Chiliflagor efter tycke och smak
1 tsk grönsaksbuljongpulver
Svartpeppar

Tina quornfiléerna bara så mycket att de går att skära i bitar. Bryn dem i smör eller olja tillsammans med lök (och vitlök om man gillar det). När de fått färg, häll på kokosmjölk (och sojagrädde om du vill ha en krämigare konsistens).

Sedan häller du i ingefära, chili, buljongpulver, morötter, paprika, äpple, mango och sist tomaterna. Peppra. Låt puttra ett litet tag. Quorn innebär ju inga risker på samma sätt som ofärdig kyckling, så grytan är klar när du tycker att paprikan är lagom krispig och vätskan smakar gott. Buljongen brukar räcka som saltkälla för min smak, men salta mer om du tycker att det behövs.

Till detta äter jag gärna quinoa, men det passar bra med ris och pasta också.

Denna rätt kan varieras helt efter vad som är billigast i grönsaksdisken för ögonblicket!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *