Hemgjord pesto

peston

Jag typ levde på pasta & pesto & mozzarella & salami under lång tid. Men gjorde under den tiden aldrig pesto på egen hand, trots att det alls inte är svårt att göra. Det tar bara lite tid, särskilt om du – som jag – gör den med kniv.

Det viktiga här är att verkligen smaka av på slutet. Hur mycket olja vill du ha? Hur funkar ingredienserna ihop? Behövs mer salt?


HEMGJORD PESTO
3 vitlöksklyftor
2 dl färska basilikablad
0,5 dl pinjenötter
1 dl riven parmesanost
3-5 matskedar olivolja
Lite salt

Finhacka vitlöken. Addera en femtedel av basilikan och fortsätt finhacka, lägg till en ny femtedel (och fortsätt hacka, hacka, hacka) tills du använt all basilika. Lägg till pinjenötterna i omgångar (och fortsätt hacka osv).

Häll över osten. Hacka vidare. Nu bör du till slut ha en delvis smulig, delvis kletig gegga av basilika, vitlök, pinjenötter och ost som du skrapar ner i en bunke. Tillsätt oljan i omgångar; du bestämmer själv hur oljig du vill ha din pesto. Smaka av med salt.