Halvtidsavstämning av Xmasbootcamp

julbild_sarah01_drag

Xmasbootcamp visade sig vara en större utmaning än väntat. På pappret är det kanske en bra och rolig idé att ägna några höstsöndagar åt att laga julmat. I verkligheten är det lite konstigt. Eller ”crazy”, som min pappa sagt varje gång nu.

Många nyfikna frågor om det har det varit men svårast kanske att äta julmat i oktober. Det är väldigt mättande att äta julmat. Och det känns lite märkligt att ha julmat i lunchlådan. Flera rätter har lagats och ätits sedan vi började. Och som bonus en komplett brittisk kalkonmiddag, som jag skriver om i ett senare inlägg.

Det här kommer jag och min man laga till julbordet på svärmors gata i Örebro (Joakim lagar lite andra saker): Janssons frestelse, sill, ett par äggtyper, ris a la Malta, knäckebröd, röd- och grönkål, laxpaté, gravlax, vört. Med reservation för att jag tror att vi skriver om menyn in i det sista.

Jag kommer inte att skriva ut några recept förrän jag är nöjd med dem. Mest nöjd hittills av det jag lagat är jag med laxpatén. Mest misslyckat är makens experiment med en grevé- och valnötsblandning på ägghalva. Det var väldigt äckligt, tyckte vi allihop. Det var liksom beskt med en obehaglig eftersmak av jäst.

Nedan följer lite kommentarer om det jag lagat hittills och ett par recept.

 

Sill

Köp sill i en saluhall, om fiskhandlaren där har en fisktunna i källaren. Annars finns det inläggningssill på ICA. Det är väldigt enkelt att lägga in sill och det finns massor av bra recept på nätet. Leif Mannerströms sill är god och enkel.

Att ta fram olika smaker på sill kräver tid och tålamod. Det tar minst tre dagar per sillexperiment, från avvattning till inläggning och vila. Detta kan man med fördel delegera på en familjemedlem som har intresse för att hållas med monotona sysselsättningar efter jobbet. I tanken kan en del smakidéer låta bra (exempelvis citron och zest) men de måste smakas av och det är mycket duttar hit och dit med matskedarna.

 

Rödkål

Jag provade Per Morbergs rödkål men tycker att den blev för söt. Jag kommer att göra om ungefär samma recept fast med mindre sötma. Här finns receptet.

 

Grönkål

Jag provade en med apelsin, som maken tyckte smakade medicin, men som andra i sällskapet tyckte om. Den hittar du här.

En annan god som jag också provat är den här. Men jag har bestämt mig för att göra en lättare grönkålssallad i stället till julbordet, så att det inte blir för många tunga rätter.

 

Janssons frestelse

Det är svårt att göra något extra med Janssons frestelse. Lämpligt recept finns överallt på nätet. Om man vill kan man göra en grundsats och fylla tre-fyra små former av olika storlek och ställa ut här och var på julbordet allteftersom. Så slipper man den där stora och otympliga formen som svalnar lite för fort och tar för mycket plats. Sedan föredrar vi att göra på matlagningsgrädde och mjölk i stället för vispgrädde. Så blir den inte så krämig och sladdrig och fet. Tänk på att du går upp mellan fyra och fem centimeter kring midjan för varje gaffel Janssons frestelse du äter.

 

Laxpatén

Jag är väldigt förtjust i laxpaté. Efter att ha ätit rester av den i flera dagar kanske jag har omvärderat litegrann, men en skärva i ett hörn av jultallriken är perfekt. Min mormor gör en väldigt god laxpaté men jag har försökt få fram mitt eget recept att utmana med i familjen. Jag är inte helt nöjd än men återkommer.

 

julbild_sarah_äggen

Ägghalvor

Vi kom fram till, när vi testade, att ägghalvor egentligen kan rationaliseras bort från julbordet. Det finns ju så himla mycket mat ändå, men vi experimenterade fram ett par varianter som är enkla och som vi tyckte om. Recept nedan! Tänk på att det är trevligt att presentera ägghalvor på ett fat med någon färgglad och julig sallad, för friktionens skull. Så slipper ägghalvorna halka omkring.

 

VÄSTKUSTÄGGET
500 g färska skalade räkor
2 msk helst egen majonnäs
1 msk juice från citron
1 cm finhackad purjolök (gärna från ljusgröna delen)
1/6 finhackad habanero

Skala och hacka räkorna och lägg i en skål. Duscha över citronen. I med habaneron och purjolöken i skålen. Blanda i majonnäsen, som du helst ska ha gjort själv. Låt stå i kylskåp ett tag. Spritsa röran med bred sprits på ägghalvor. Röran räcker till ungefär 12-16 ägghalvor.

 

AVOKADO- OCH ROMMOUSSE PÅ ÄGGHALVA
1 hekto stenbitsrom
Saft av halv citron
1 dl slätmixad avokado
1/4 extremt finhackad rödlök
2 msk hårt vispad grädde

Häll citronen över romen. I med den extremt finhackade löken. Rör ihop med avokadon och grädden. Låt stå och bli kall i kylskåpet. Spritsa på 12-16 ägghalvor.

2 thoughts on “Halvtidsavstämning av Xmasbootcamp

 1. Stuvad grönkål ska innehålla Epiche Riche. Om man frågar min mamma. Och det ska man, för hon gör den bästa grönkålen. Mina julmatlagningar går ut på att göra lika bra grönkål som min mamma. När den är gräddstuvad så kallas den också “långkål” och vi brukar göra ungefär så här:

  Köp kål från Bjärehalvön. Helst en hel sopsäck till ett kilopris som får gaphalsarna på Hötorget att hota med fysiskt våld… (Detta brukar kräva att man är på Bjärehalvön och köper av odlaren. Men där bodde jag en gång så jag har fortfarande lite svårt att se det som ett problem trots att det är 600 km dit… )

  Du får typiskt tag på kålen efter första frostnatten på Bjäre. Det brukar vara i november nån gång. Plocka och rensa så, ta bort de stora stjälkarna. Men dela inte i för små bitar; då kan man lika gärna köpa Findus-kål som min mamma säger. Förväll i lättsaltat vatten; inte någon halvtimme utan mer låt koka i 5 minuter. Nu kan man frysa in i lagom portioner, det skadar inte smaken alls. Tvärtom.

  När det är dags att tillaga, så plocka fram ur frysen och tina på köksbänken. Ta fram en stekpanna, och smält lite skinkspad i den. Lägg i kålen, och koka / brässera tills all vätska kokt in. Gärna under lock. Späd med grädde, koka vidare och krydda med Epiche Riche till lagom smak. Gör man det här innan man ger sig på det kallskurna och låter kålen stå på på svag värme och gå riktigt färdigt blir den utmärkt god tills det är dags att ge sig på skinka och småvarmt. Ty då ska kålen med. Annars är det inte jul.

  Epiche Riche är så klart ett Tore Wretman-påhitt, precis som Pain Riche.
  Mald muskot, vitpeppar, kryddpeppar och kryddnejlika i proportionerna 1:2:1:1 ska det vara.

  Den stora hemligheten är att man ska bereda lite för stor sats den första dagen, för långkål är precis som en del grytor en rätt som blir ännu bättre som rest. Värmd med skinkan på juldagen är det en delikatess.

  1. Tack Måns för detta. Låter väldigt gott. Ska se till att ge grönkålen en ny chans med detta recept. /Sarah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *