Fransk afton och den alldeles underbara Julia Child (26/114)

Just idag skulle Julia Child ha blivit hundra år. Hon blev 92. Dagen är ett tillfälle så gott som något att se Nora Ephrons ”Julie & Julia”, om inte annat för det fina samspel Meryl Streep och Stanley Tucci visar upp när de porträtterar makarna Child.
Jag visste inte att det var hundraårsdagen idag.
Men den passade onekligen väl ihop med den franska afton vi hade igår med tre olika sorters bilimporterad champagne, moules marinières, vichyssoise, gåslever och karamelliserad lök på nybakat surdegsbröd, aioli (som jag hade för mycket vitlök i), mjuka körsbärskakor (som hade konsistensen av ugnspannkaka) och en trivsam chèvreost-, oliv- och potatiskaka som tydligen heter petatou.
Vi skulle ha friterat nors också, men hittade ingen nors.
Vi skulle ha gjort sniglar men delar av sällskapet la in ett veto som jag inte visste fanns att lägga. Ändå: Fantastisk kväll all together. Som vanligt.

Jag lagar inte, som Julie Powell gjorde, alla recepten ur Julia Childs kokbok. Jag semistal idén och gör istället Anthony Bourdains recept i Les Halles-kokboken, recept som också var själva stommen i den franska bash vi hade igår. Jag har redan skrivit om hur mycket boken lärt mig trots att jag bara är sisådär en fjärdedel in i receptavbetningen.
Här finns också ett samband.
Anthony förklarar hur mycket Julia Child betytt för honom både i Les Halles-kokboken och i andra böcker han skrivit. När du läser på om Julia Child kommer du att förstå varför.

Anna Hellsten skrev i Sydsvenskan en fin artikel om Julia Child (finns inte på nätet) där hon lyfter fram Julias noggrannhet och varma och roliga tilltal, som var helt befriat från snobbism eller överlägsenhet (något som faktiskt saknas även i själva fundamentet av den franska i grunden mycket bondska matlagning som vi idag kallar för gourmet). Margit Richert intervjuas i artikeln och säger något väldigt fint, smart och bra; alltings regel: ”Det är först när man kan grunderna som man med gott samvete och dito resultat verkligen kan vara kreativ”.

Om det är något mitt lagande av Anthony Bourdains recept lärt mig är det just exakt det. Och givetvis stämmer regeln helt och hållet in på ”Det goda franska köket”, boken som Julia Child var med att ta fram – den som blev hennes break to fame. Köp den. Allvarligt: gör det bara. Nora Ephron ger en liten fingervisning på vilket sätt boken kan förändra ditt liv: I slutet av ”Julie & Julia” står Julie Powell i Julia Childs bevarade kök. Vägen dit har varit en brokig kamp med många lyckade och misslyckade resultat; en metamorfos från dilletant till självsäker hemmakock.
”Jag älskar dig, Julia”, säger Julie. Inget annat än just det behöver sägas.
Det är en av de mest rörande scener jag vet.

Några bilder från igår: