Fisksoppa med aioli

Bild.fisksoppa med ailo

Det började egentligen med att jag ville lära mig göra aioli. Efter att antal misslyckade aiolis satte jag den till slut. Det är inte särskilt svårt utan handlar mest om tålamod.

Fisksoppan kom på köpet. Medan jag höll på med aiolin kom jag på att jag ville göra en riktigt god fisksoppa att lägga aiolin i.

Efter en del varianter har jag nu ett recept som jag tycker mycket om. Den påminner mig om fisksoppa som jag ätit på olika restauranger i Göteborgs södra skärgård.

Du behöver:
Räcker till ungefär 6 portioner plus en lunchlåda.

ca 400 g fisk, gärna lite olika sorter
ca 250 g oskalade räkor
1,7 liter vatten
olivolja
1 lök
4 vitlöksklyftor
2 potatisar
2 morötter
1 fänkål
3-4 selleristjälkar
1 pkt saffran
2 lagerblad
några kvistar lagerblad
2,5 dl vitt vin
400 g krossade tomater
ca 1½ msk fiskfond
ca 2 msk tomatpuré
saften från en halv apelsin och en halv citron
salt och peppar
färsk persilja

Gör såhär:
Börja med att skala räkorna. Lägg skalen i 1,7 liter lättsaltat vatten och koka i cirka 15 minuter.

Under tiden kan du förbereda övriga ingredienser. Lök och vitlök ska finhackas. Skär potatis, morot, fänkål och selleri i mindre bitar. Fisken ska också skäras i mindre bitar.

Sila bort räkskalen när de kokat klart.

Ta en stor kastrull. Stek löken på svag värme i olivolja tills den är mjuk och genomskinlig. Det tar trettio minuter ungefär. Höj värmen och lägg i vitlök, potatis, morot och fänkål. Fräs en liten stund utan att grönsakerna tar färg.

I med saffran, lagerblad och timjan. Häll på vin, krossade tomater och räkspad. Koka upp. Smaka av och tillsätt fiskfond och tomatpuré efter smak.

Låt soppan puttra på medelvärme. Lägg i sellerin när grönsakerna är halvklara. Låt soppan puttra vidare, med eller utan lock beroende på hur mycket vätska du vill ha kvar. Håll koll på grönsakerna så att dom inte blir sönderkokta.

Sänk värmen när grönsakerna känns klara. Smaksätt med apelsinsaft, citronsaft, salt och peppar. Lägg i fisken och låt sjuda i ca 5 minuter under lock. Se till att fisken är genomkokt och lägg sedan i räkorna. Dekorera med hackad persilja.

 

Aioli
Jag har provat med elvisp och mixer men det har aldrig blivit bra. Så nu jag kör jag alltid för hand.

Du behöver:
1 äggula
1½ tsk vitvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
1½ dl rapsolja, eller annan olja som inte ger smak.
salt
citronsaft

Gör såhär:
Vispa ihop äggula, vinäger och pressad vitlök.

Sedan gäller det att tillsätta oljan långsamt. Börja först med en droppe i taget. När oljan blandat ihop sig med äggulan kan du ta en droppe till. Efter några droppar kan du öka mängden, men inte för mycket. Häll hellre i oljan överdrivet långsamt än tvärtom. Aiolin ska bli tjock och krämig. Inte lös och vattnig.

Smaka av med några droppar citronsaft och salt.

Häll upp soppan, lägg i en klick aioli och servera med ett gott bröd.

One thought on “Fisksoppa med aioli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *