Får jag också laga surkål?

Bild.Ungersk surkålsgryta

Eftersom jag är halvungrare är jag väldigt förtjust i ungersk surkålsgryta. En rätt som man framförallt äter till jul.

Det är inte vem som helst som lagar Káposzta, som det heter på ungerska. I min familj är det mormor och István som lagar. Ingen annan i familjen verkar kunna eller vilja laga denna rätt. Men alla är förtjusta i att äta.

Så jag har funderat på om det inte är vem som helst som får laga Káposta, att man först måste bli godkänd genom att skicka in en ansökan till surkålsministeriet. Har man turen blir man kallad till intervju, och blir man godkänd får man med sig lite hemliga kryddor och en särskilt utvecklad surkålsslev för att lyckas med grytan.

Eftersom både mormors och Istvans Káposzta är helt fantastisk har jag funnit mig i att inte ha den blekaste aning om hur man gör. Men i julas bestämde jag mig för att lära mig.

Efter surkålsmiddagen på annandagen, lagom till kaffet och konjaken, frågade jag mormor om jag kunde få receptet.  Hon förklarade förvånande nog med glädje för mig hur man gör.

I söndags lagade jag min första Káposzta. Fem timmar tog den att laga.

Helt nöjd är jag inte. Köttet kokade sönder för mycket och smälte samman med kålen. Det gäller att hitta den perfekta balansen mellan kött och kål. Sen var inte surkålen så värst sur vilken betyder att jag sköljt och pressat den för mycket. Men den dög. Middagssällskapet gjorde tummen upp. Två av dem hade aldrig ätit Káposzta förut.

Det krävs en del grytor innan den blir bra. Jag har hört att man behöver ägna tiotusen timmar för att bli bra på något. Det betyder att jag måste laga tvåtusen surkålsgrytor innan jag har ett recept att dela med mig av på den här bloggen.

Fast jag är mer inne på att konsultera lite mer med mormor och sen försöka en eller två gånger till. Sen borde den blir så bra som den ska vara och jag kan ta examen med en liten surkålsbukett i kockmössan.

2 thoughts on “Får jag också laga surkål?

  1. Fantastiskt! Jag har gjort samma resa med bigos. Fast den ska helst frysas på balkongen över natten, och sen kokas några timmar till… Det slutade och med att allt var lite väl sönderkokt. På’t igen bara! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *