Ett grundrecept på bagels i all enkelhet

Mitt första bagelsrecept på Annars Dör Man var inte mitt eget. Min vän Johan är kolossalt duktig på att baka bröd, och när jag bad honom om ett bagelsrecept (eftersom jag älskar bagels mer än något annat bröd i världen) fotograferade han det handskrivna recept han hade hemma och skickade över till mig. Jag fick publicera det här, sa han.

Nu har jag korrigerat det en smula för att det ska utgå från mitt grundrecept på helt vanligt vitt bröd, med fördelen att du där kan läsa lite mer utförligt om de grundläggande principerna jag lärt mig om bakning.


HEMGJORDA BAGELS (12 st)
Gör en dubbel sats av receptet för helt vanligt vitt bröd, men addera även en halv deciliter ljus sirap. Du behöver även en stor kastrull med 3 liter vatten och 4 msk socker till kokning, och ett eller två uppvispade ägg att pensla med.

Skär degen i 12 bitar efter att den jäst sin första gång, och forma dem till små bollar som du gröper ett hål i mitten på (dvs forma dem till små ringar). Låt jäsa ytterligare drygt en halvtimme, tills de fått dubbel storlek.

Koka upp vatten och socker, och reglera värmen så att vattnet sjuder – stormkoka inte! – och koka sedan dina bagels en minut på varje sida. Ta upp med hålslev och låt rinna av innan du lägger dem på en plåt, penslar med vispat ägg och låter gå i ugnen i ungefär en kvart på lite drygt 200 grader.