Musslor lät länge så avskräckande för mig. Mat för lyxkrogar, för gourmeter, för göteborgare i seglarskor, för någon annan mycket skickligare i köket än jag. Inget kan vara mer fel. Musslor, vill jag påstå, är något av det enklaste du kan fixa i ett kök.

Framförallt kan jag inte komma på en annan rätt som du får lika mycket omotiverad cred för att ha lagat. Åhå! Musslor! Fint ska det vara! Kan sällskapet utbrista imponerat när du berättar vad de ska få till förrätt. Trots att du bara lagt en halvtimmes jobb i köket med några extremt enkla moment.

Steg ett: hitta musslorna. Och nu pratar vi om helt vanliga blåmusslor. Gör jag musslor som förrätt brukar jag räkna ett nät på två personer, men fråga den du köper av hur mycket hen tror du behöver (sidospår och grundregel: fråga ALLTID personalen i fisk-, kött- eller ostdiskar vad de tycker och tänker om det du ska köpa. De kommer garanterat att veta mer än du gör och kan styra dig rätt beroende på vad det är säsong för).

Musslor innan tillagning ska leva, vilket de gör när de är stängda eller om musslan stänger sig av sig själv när du knackar på den med knogen. Känns en mussla misstänkt lätt eller typ ihålig? Kasta den. En mussla som är trasig, eller en mussla som är öppen och inte stänger sig på egen hand, ska du också slänga bort. Det omvända gäller efter att du tillagat musslorna. ät bara de som öppnat sig och släng musslorna som fortfarande är stängda.

Som sista förberedelse ska du skölja musslorna och skrubba dem rena från alger, och riv bort eventuellt musselskägg (du kommer fatta när du ser det).

Det fina med musslor är att det är en så trevlig rätt att äta. Den är plockig och charmig och pratig och gästerna får fiska upp musslor och sås bäst de vill. Du kan plocka musslorna direkt ur kastrullen om du har det lite informellt och mysigt med goda vänner, eller hälla över musslorna på ett stort fat eller i en serveringsskål om du vill hålla lite höjd.

I min värld finns det ingen bättre förrätt.


MOULES MARINIÈRES (förrätt 4 pers)
Två nät musslor
Två schalottenlökar
3 dl vitt vin (eller, om du vill, 2 dl vitt vin 1 dl grädde)
Rikligt med finhackad bladpersilja

Finhacka schalottenlökarna och bryn dem i olivolja i en kastrull stor nog att rymma två nät musslor. Häll över vinet och låt koka upp (smaka av med salt och peppar) innan du stjälper i musslorna, sätter på locket och låter koka/ångas i 5-10 minuter, eller tills musslorna öppnat sig.

Strö över rikligt med finhackad bladpersilja och servera omgående.

August 10, 2013