Jag älskar löksoppa! Herregud så gott det är.

Snabb grej bara: du kan utesluta bacon och byta ut kalvfonden mot grönsaksbuljong om du vill göra soppan vegetarisk, men när jag gjorde det blev smaken av med allt djup. Receptet nedan räcker till 4 portioner. Glöm inte att du måste ha bra grilltryck i ugnen och ugnsäkra soppskålar.


LÖKSOPPA GRATINERAD MED GRUYÈREOST
8 stora gula lökar
2 schalottenlökar
En knapp dl portvin
Minst 300 g gruyèreost
0,5 dl balsamvinäger (går bra med vit eller röd vinäger också)
Kalvfond (dosera till drygt 2 liter vatten)
5 skivor bacon
En kvist bladpersilja, fyra kvistar timjan, ett lagerblad
En halv baguette (till krutonger)

Du behöver en bra gryta, gärna i emaljerat gjutjärn. Skiva all lök tunt och mjuka upp den på medelvärme i en rejäl nypa salt och en klick smör på 50-75 gram. Det här tar tid; det SKA ta tid. Du vill förändra löken, bryta ner den, få den mörk och slafsig. Du kommer att ha grytan nästan full med lök när du börjar, men allt eftersom vätskan släpps ur löken kommer den att koka bort och löken blir till en sörjig massa i botten. Kort sagt: fräs löken i nästan en halvtimme och märk hur den byter färg från nästan transparent till brunt.

Häll i portvinet och vinägern och jobba in i löken. Skiva baconskivorna ganska tunt och släng i tillsammans med de gröna kryddorna. Häll på vattnet och fonden, koka upp och sänk värmen och låt soppan sjuda nästan en timme. Fiska upp kryddorna och kasta bort, och smaka av med salt. När soppan börjar bli klar skär du brödet i centimeterstora kuber, fräser i smör och låter torka upp lite på hushållspapper.

Sista steget är att gratinera soppan. Maxa ugnen på grilläge. Häll soppan i skålar, toppa med brödkrutongerna och strimlad gruyèreost. Du vill bygga ett litet berg av ost. In i ugnen tills osten smält och svartnat lite.

May 12, 2013

Comments closed