Jag gillar principen att inte krångla till saker i onödan. Alldeles särskilt gäller detta när det kommer till att tillreda potatis.

Ursprungligen fann jag varianten på det här potatismoset i Anthony Bourdains franska kokbok, där det presenteras som godare än det potatismos du kanske är van vid. Vilket inte är så konstigt om du betänker ration grädde och smör kontra potatis.
Men jag kollade; googlade och frågade runt. Och ingenstans fanns det någon som sa att potatis kan må sämre av mer grädde och mer smör.

Potatismos är annars något så många gör fel. Vitpeppar, exempelvis, är populärt att krydda med. Ett oskick. Du kan smälla i persilja, ost, en äggula, paprikakrydda eller olika skockor, men det är ju att krångla till det i onödan och att krångla till i onödan är som bekant inget du ska göra när det kommer till att tillreda potatis. Ett enkelt mos – som det här – är lent, fluffigt och smälter i munnen, och passar utmärkt till en kraftig rödvinssås och något stekt eller grillat och drypande. Eller så okynnesäter du det som det är utan tillbehör.


POTATISMOS
1 kg potatis
3 dl grädde
100 g smör

Koka potatisen, häll av vattnet. Koka upp smör och grädde i en kastrull, och mosa potatisen ihop med smörgrädden tills fluffigt. Smaka av med salt.

Ja, det är så enkelt.

October 10, 2014