Jag har bara ett enda riktigt handfast tips om du ska göra din första risotto: krångla inte till det. Gör grunden och addera annat i efterhand. Till det här receptet lägger jag till svamp stekt i citronsaft, vilket gör att syran i svampen kontrasterar fint mot smakerna i risotton. Räcker till två personer som huvudrätt.


SVAMPRISOTTO
2 finhackade schalottenlökar
200 g arborioris
3 dl ansad och skivad svamp (hälften shiitake och hälften portabello, exempelvis)
2 dl vitt vin
1 liter buljong (gärna på kalv)
En liten citron
2 matskedar finhackad bladpersilja
1 dryg dl riven parmesanost
Olivolja och smör

Låt buljongen sjuda upp i egen kastrull samtidigt som du bryner löken mjuk i olja i en tjockbottnad gryta (ju bättre gryta, desto mindre risk att något bränner fast). Tillsätt riset (direkt från paketet) och jobba in det i löken, häll på vinet och låt det koka bort helt. Kom ihåg att röra och skrapa så riset inte fastnar i botten. Tillsätt därefter buljongen – som alltså ska hållas just varm på sin egen platta; du vill inte hälla på kall buljong – i omgångar, kanske en knapp dl åt gången. Rör runt och jobba in buljongen i riset, som kommer att suga åt sig vätskan. När vätskan sugit upp, häll på mer osv. Det tar typ 20 minuter innan du är klar, och antagligen behövs inte all buljong.

Så här: du får smaka dig fram. När riset mjuknat men fortfarande har en kärna i sig med tuggmotstånd är det klart.

Under tiden du rör in buljongen i riset steker du svampen i olja och salt i stekpanna. När svampen fått fin stekyta pressar du över citronens saft och låter svampen suga upp den. Är du osäker på hur du ska tajma så svampen ska bli klar samtidigt som riset råder jag dig att steka klart svampen först av allt och varmhålla den.

För att avsluta risotton i grytan: tillsätt osten, en sisådär 25 g smör, persiljan och svampen. Jobba in i riset. Servera.

June 17, 2013