Du bör kunna fixa en äggröra

Skulle jag tvingas välja en enda grej att äta resten av livet skulle jag välja ägg. En stolt råvara, enormt mångsidig. Här är min grundläggande utgångspunkt för äggröra. Många recept säger att man bara behöver ägg och smör, men jag gör den gärna med några klickar creme fraiche för att få till med smak.

Vill du ha ytterligare ingrediens (stekt potatis, lök, korv, eller vad det nu kan tänkas vara) lägger du till den i början av receptet, dvs steker på innan du häller äggen i stekpannan.


ÄGGRÖRA MED CREME FRAICHE
2 ägg
1 matsked finhackad, färsk mynta
3 matskedar creme fraiche
Salt
Smör
1 matsked hackad gräslök (garnering som kan uteslutas)

Värmen är viktigast när du gör äggröra. För varmt och allting stelnar på tok för fort; du vill hitta en medelvärme där äggsmeten tjockar till sig i lugn och ro.

Fräs, i stekpanna, myntan i ganska mycket smör på medelvärme, samtidigt som du vispar ihop äggen i en bunke. Häll äggen i stekpannan och låt stelna under ständig omrörning. Det bör ta två, tre minuter att få äggen att tjockna till. Salta gärna tidigt.

När äggen börjat tjockna klickar du i creme fraiche och jobbar in i smeten. Du ska aldrig addera creme fraiche, eller grädde eller mjölk, redan från början, det blir bara dåligt.

Äggröran är klar när den är tjock och fluffig, men inte rinnig. Smaka eventuellt av med mer salt. Servera gärna med färsk gräslök.

6 thoughts on “Du bör kunna fixa en äggröra

 1. Åh upptäckte din/er blogg idag! Fantastiskt bra! Snygg, rolig och handlar om mat; den har allt helt elkelt! 😉

  Äggröra är guld under sömniga morgnar då man inte har lust med den vanliga filen och flingorna och ostmackan…
  Creme fraiche? Antar att den blir fylligare/krämigare då än om man gör den med mjölk/grädde?

  //Lovisa

  1. Hej! Och kul att du gillar det vi gör här! Det blir vi förstås glada för.

   Creme fraiche gör röran dels just fylligare och krämigare, dels finns det även en liten balans av surhet som lyfter smaken ytterligare.

 2. Mynta – det var otippat i äggröra. Själv har jag en jättekruka mynta utanför trappen som jag använder alltför sällan. Måste testa den i äggröra.
  För övrigt så vill jag uppmana alla som har möjlighet att testa att ha några höns. Så goda ägg som vi fick i somras – och så gula – har vi aldrig ätit. Hönsen var dessutom stora personligheter och riktiga charmtroll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *