Har ni sett “Julie & Julia“?
En underbar liten film. Mest på grund av Meryl Streep och Stanley Tucci.
Filmen bygger på en sann historia om Julie Powell som 2002 bestämde sig för att blogga om sitt försök att laga sig genom alla recepten i “Mastering the art of French cooking” (1961), kokboken som därefter mycket kända amerikanska tv-kocken Julia Child skrev ihop med Simone Beck och Louisette Bertholle.

Eftersom jag uppriktigt sagt inte har särskild koll på hur man egentligen beter sig i ett kök tänkte jag, precis som Powell, lära mig mer. Jag har två exemplar av Julia Child-boken (en svensk och en amerikansk) och kunde förstås använda den som en röd linje i min matlagning.
Men jag är en sann förespråkare av att inte rakt av-kopiera andras idéer.
Istället letar jag efter en annan guide i köket. Och hittar en som slår, fäktar, skriker, svär, super och, handen på hjärtat, gärna fånar sig lite kvasiintellektuellt i tv. Men likt en bra redaktör är Anthony Bourdain faktiskt rättvis och älskvärd så länge man levererar; första gången jag verkligen ödmjukt lyssnade på råden i hans “Anthony Bourdain’s Les Halles cookbook” kände jag mig upprymd. Det går att laga bra fransk brasserie-mat hemma! Kan potatismos vara så här gott?! Och så vidare.

(En kort parentes: Les Halles är, för den som inte vet, ett brasserie i framförallt New York, där Bourdain innan han blev författare och tv-stjärna chefade över köket).

Jag har redan gjort kanske fem eller sex av recepten i Les Halles-kokboken. Den hjälpte mig dessutom att förfina en alldeles egen boeuf bourguignon (som jag lovar att skriva om nästa gång jag lagar den).
Men nu går jag all in och gör bokens alla recept oavsett hur svåra de verkar. Jag sätter som mål att laga mig genom allting under 2012.
Jag berättade igår om det här projektet för min vän Anders (som är fantastiskt skicklig på att laga mat). Han har själv Les Halles-kokboken hemma och gav en enda kommentar: “våga inte laga sjutimmarslammet utan mig!”.
Det gjorde mig både väldigt glad och kolossalt trygg. Matlagning är så mycket roligare när man gör den ihop med andra.

/JoakimJ, januari 2012

Notera: Du kan följa projektet i kategorin Les Halles-projektet, där jag skrev ett första inlägg som förklarar lite mer om tanken bakom. Du kan även se hur projektet artade sig efter ett år. Och här kan du läsa om varför jag valde att lägga ner skiten.