Den åldersmässigt sett mest vuxna delen av min familj är vad man enklast och utan att bli sarkastisk kan kalla för en tuff publik att laga mat till. Ni vet, man har stekt och kokat och kryddat och tänkt och svettats och ojat sig och hoppats att det ska bli förbannat gott, för man vill ju att ens familj som man älskar och har närmast ska gilla det man gör.

Min familj visade omaskerat och uppenbart att det man lagar åt dem kan nå ytterligare en nivå där uppskattningen är genuin. En nivå jag uppenbarligen bara nått upp till en enda gång.

Det går ibland inget vidare. Och det har inte med mig att göra.
Som den där gången jag och mamma köpte ingredienser till en lammgryta jag tänkte bjuda på. Men mamma berättade aldrig – trots att hon mycket väl visste – att Lars-Erik, hennes man, inte gillar lamm. Alls.
Eller som alla gångerna jag lagat något som jag vet är FANTASTISKT (aka paradrätt), och morsan sagt något i stil med att “jodå, det var gott”.

Det låter som att jag är i behov av bekräftelse.
Men det är långt från hela sanningen.
För det finns prejudikat; när jag bjöd mamma och Lars-Erik på något som fick dem att hurra, applådera och nästan slåss om de sista bitarna (true story). De visade omaskerat och uppenbart att det man lagar åt dem kan nå ytterligare en nivå där uppskattningen är genuin.
En nivå jag uppenbarligen bara nått upp till en enda gång.

Det här är receptet jag bjöd på den där gången (och som jag uppmanats att bjuda på varje gång sedan dess). En bagatell. Lite chèvrekräm inlindad i lufttorkad skinka. I min familj går de numera under benämningen “skinkrullarna”.
Jag tycker att de är helt okej som en enklare förrätt. Förslagsvis som tilltugg till fördrinken.


 

Skinkrullader med chévrekräm
8 skivor lufttorkad skinka (prosciutto el liknande)
200 g chévreost i bit
Crème fraîche
Färsk persilja
2 skivor bacon
Rödlök

Stek baconskivorna och låt dem rinna av på hushållspapper.
Skär bort den hårda kanten på osten, och jobba sedan ihop ost och crème fraîche till en kräm i en skål. Du ska inte ta för mycket crème fraîche, jag brukar använda två eller tre dryga teskedar. Krämen får absolut inte bli rinnig, den ska vara fast i konsistensen.

Finhacka en fjärdedels rödlök, en knytnäve färsk persilja och baconskivorna (när de svalnat av och blivit knapriga). Blanda ner allting i chèvrekrämen, som du sedan klickar ut jämnt fördelad på de lufttorkade skinkskivorna. Rulla ihop vare skiva och dela dem sedan på mitten (vilket alltså ger dig 16 skinkrullader).

Använd tandpetare att plocka upp rulladerna med eftersom de tenderar att bli kladdiga när man rullar ihop dem.

January 26, 2012

Leave a Reply