Christmas roast turkey with stuffing (Julkalkon på brittiskt vis)

xmasturkey2Min brittiska pappa har lärt sig att man går till The English Shop och handlar stuffing, och sedan följer man instruktionerna på paketet. Min mamma vet mycket bättre. Det är hon som lagar kalkon hemma hos oss. När jag lagade kalkon för första gången, som en bonus till vårt Xmasbootcamp-projekt, pratade jag därför en hel del med henne, och hittade på litegrann själv, och läste lite om hur Gordon Ramsey gör.

I min familj försöker vi samla ihop familj och vänner till en klassisk brittisk julmiddag någon gång under julhelgen. Middagen består av kalkon med stuffing, gravy (sås), rostade grönsaker och brysselkål. På tallriken ska det ligga en Christmas Cracker (en smällkaramell), som man ska smälla tillsammans med personen som sitter intill, strax innan man börjat fyllna till. I crackern ligger det en liten leksak och ett visdomsord, eller en gåta.

Till efterrätten äter vi en Christmas Pudding, en sorts brunsvart kaka på torkad frukt, som man köper i The English Shop. Jag har inte vågat mig på att laga en sådan själv än. Barnen blir mycket förtjusta när den brittiska pappan häller fulimporterad högoktanig strårom över kakan och tänder på (egentligen ska det vara brandy). Det ska brinna en liten stund så att alla får möjlighet att uttrycka sin uppskattning.

Man äter Christmas Pudding med grädde.

När vi lagade vår Xmasbootcamp-kalkon valde vi att göra ett sötpotatismos till, och vi skippade julpuddingen. Det blev väldigt gott men räkna med att det tar en dag att laga.

xmasturkey

CHRISTMAS ROAST TURKEY WITH STUFFING
Kalkon med stuffing/fyllning:
4 kilo fin kalkon som vuxit upp under trevliga och ekologiska omständigheter
1 liten gul lök
2 stjälkar selleri
3-4 små champinjoner
En liten palsternacka
1 halv kruka persilja
Löven på 4-5 stjälkar rosmarin
Löven på 4-5 stjälkar salvia
1,5 dl ris (kokt så att det har lite tuggmotstånd och kärna kvar)
Zest och saft av två små citroner
Salt och peppar efter smak och humör
2 ägg 100 g örtsmör på exempelvis rosmarin och persilja

Om kalkonen är fryst, se till att den är helt tinad och har rumstemperatur.

Hacka löken, sellerin, champinjonerna och palsternackan och lägg i en skål. Tänk på att det ska vara ungefär lika mycket av allt, så att det inte blir mer av det ena eller det andra. Finhacka persiljan och blanda i. Finhacka löven på rosmarinen och salvian och blanda i. Blanda i riset.

Riv zest och blanda i, pressa sedan citronerna och häll i saften. Kläck i två ägg.

Avsluta med att salta och peppra och låt stuffingen stå så att det blir rumsvarmt, alltså samma temperatur som kalkonen.

Ta sedan ut eventuellt innankråm och hals som slakteriet lämnat kvar i kalkonen. (Du kan göra buljong och soppa på det vid ett annat tillfälle, men vi behöver inte göra det just idag.)

Fyll nu kalkonen med stuffingen. Bind ihop med steksnöre och sy eventuellt igen så att stuffingen inte rinner ut. Klappa kärleksfullt in örtsmöret i skinnet runt hela fågeln. Salta!

Nu är kalkonen klar att tillaga. Men först lite folie!

Täck in en djup ugnsplåt med folie. Lägg kalkonen på rygg. Klä in kalkonen men lämna utrymme mellan kalkon och folie på ovansidan, så att det lämnas ett utrymme för ångan att verka. Du vill inte servera en torr kalkon till släkten.

Värm ugnen till 225 grader, stoppa in kalkonen och ställ klockan!

Först låter du den steka i 30 minuter på 225 grader. Sänk sedan värmen till 160 grader och låt kalkonen fortsätta att steka i 2,5 timmar.

När tiden har gått tar du ut plåten och klär av kalkonen folien. Häll av några deciliter steksaft i en kastrull, som du ska använda till såsen, och lämna resten på bädden av folie.

Värm upp ugnen till 225 grader och stoppa in kalkonen igen. Stek den i 30 minuter, tills den får en trevlig brun färg. Ös kalkonen med jämna mellanrum med steksaften som du lämnat kvar på plåten. Höll ett öga på kalkonen och ös typ så fort det börjar se lite för torrt ut.

Nu är det nästan färdigt.

Kontrollera genom att sticka en teststicka i låret på det tjockaste stället. Köttsaften ska vara klar och genomskinlig. Du kan också testa med en köttermometer i tjockaste biten av låret, exempelvis. Temperaturen ska vara 80 grader. Den här webbsidan är ett bra stöd för att hålla koll på temperaturer, beroende på hur stor kalkonen är.

När kalkonen är färdig tar du ut den ur ugnen, klär in den i folie igen och låter den vila någon halvtimma.

Gravy/såsen:
2 schalottenlökar
2 tsk olivolja
1 dl portvin
2 stjälkar färsk timjan el 1 msk torkad timjan
0,5 l höns- eller kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
3 dl saft från kalkonen.

Det här är ett recept till största delen av Gordon Ramsey.

Sautera schalottenlökar i oljan i ca fem minuter. Häll i portvinet och lägg i lagerbladet och timjan. Låt det koka ner så att det bara är lite vätska kvar. Häll i en halv liter höns- eller kycklingbuljong. Låt det koka upp och reducera till hälften. Häll i grädden och låt det koka ihop några minuter.

Låt såsen svalna och sila av.

Häll sedan såsen i en panna och häll i saften från kalkonen. Låt det koka upp och sila det sedan igen. Varmhåll tills serveringen!

Sötpotatismoset:
Gör som ett potatismos men använd sötpotatis i stället. Gärna mycket smör och grädde i moset, för under julen är det viktigt att lägga på sig några extra kilon.

Brysselkålen:
Brysselkål för så många personer som deltar i middagen (barnen ska smaka)
Salt
Smör

Koka upp vatten med salt. Lägg i brysselkålen och låt koka lätt i någon minut. Häll av vatten, lägg i en klick smör och havssalt och slunga försiktigt. Låt stå under lock tills det är dags att servera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *