Äppelpaj med lock

Du har säkert gjort en sån där smulpaj med grädde och havregryn på toppen. Jag brukar göra såna också, de är goda och enkla att fixa. Men de ser aldrig ut som de där äppelpajerna som Knatte, Fnatte och Tjatte lystet kunde kika efter i Kalle Anka-tidningarna jag läste när jag var liten.

Så jag lärde mig att göra något åt det hållet.

Här vill jag också å det bestämdaste förtydliga vikten av att testa nytt. Kryddningen (alltså farinsocker, kanel och calvados) kan naturligtvis förändras efter tycke och smak. Kanske lite kardemumma i, också? Lite muskot? En släng limejuice eller cognac istället för calvados? Lattja loss bäst du vill.

Gör degen lite större än du vanligtvis gör pga degen ska ju vara locket också: 6 dl mjöl, 225 g smör och en dryg halvdeciliter vatten (blanda ihop till deg – är aslätt).

ÖVERBAKAD ÄPPELPAJ MED SMAK AV CALVADOS:
7-8 äpplen
0,5 dl mjöl
1 dl farinsocker
2 msk calvados
1 knapp msk kanel
+ 1 äggula, 2 msk smält smör och 1 msk socker

Gör klart degen och fäst hälften i en pajform (den ska förgräddas i ugnen på 225 grader i ungefär tio minuter). Skala, kärna ur och småhacka alla äpplen, lägg i en bunke och blanda med farinsockret, calvadosen, kanelen och mjölet. Skaka om rejält.

Fyll degen i pajformen med äppeljoxet, och kavla ut resterande del av degen och lägg som ett lock ovanpå. Se till att stänga igen mellan locket och degen på kanten av formen. Gör hål med gaffel i locket och låt gå i ugnen i 40 minuter tills klar. När det återstår drygt tio minuter tar du ut pajen och penslar med äggula, smör och socker. Servera med typ vaniljglass eller hemgjord vaniljsås.