Smart mat

20120411-151216.jpg

Jag är alldeles säker på att man blir klok av att äta fisk och eftersom jag gärna vill ha smarta barn vill jag gärna att vi äter fisk minst ett par gånger i veckan hemma.
Lax med citron och rosmarin är en av våra favoriter.
“Det var länge sedan vi åt det där” sa Vilma nöjt när hon såg att det var det som gömde sig i grytan.
Laxfilé till fyra personer. Jag brukar köpa fryst.
1/2-1 hönsbuljongtärning
1/2-1 tsk rosmarin
Rivet skal av en halv citron, bara det yttersta, gula
Saft av 1/2-1 citron
En dl grädde, 1 dl vatten. (Det går förstås att ta 2 dl matlagningsgrädde, men jag tar hellre mindre, men riktiga grejer.)
En rejäl näve kalamataoliver
1 vitlöksklyfta
Olja
Salt och peppar

Skär laxen i bitar, stek den försiktigt i lite olja tillsammans med vitlöksklyftan som skurits i tunna skivor i en stekgryta.
Ta upp ur grytan och häll i grädde och vatten. Smula ner buljongtärning och rosmarin.
Smaka av med citronskal och saft och salt och peppar.
Lägg tillbaka laxen och vitlöken och släng i oliverna.
Låt det puttra några minuter till laxen är genomkokt. Smaka av med mer salt om det behövs.
Servera med grön pasta och en sallad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *